Spec work is defined as producing a piece for a potential client with no guarantee that your work will be chosen and/or paid for.
When put that way, spec work just doesn’t make sense. I mean, doing the work in the hopes of maybe getting paid for it? Who does that? No one outside of the creative community, that’s for sure. Yet this is becoming a common practice throughout the design industry, and companies are just preying upon the young and inexperienced.
lähde: no-spec.com: Just say NO! to Spec Work (Why Spec is Bad and other stories…)
Itse olen joutunut usean kerran tilanteeseen, jossa mahdollinen tuleva työnantaja on pyytänyt "työnäytteitä". Olen myös usein (heikolla hetkellä, köyhänä, mielessä ruusuinen ja rahantäyteinen graafikon tulevaisuus) tehnyt niitä. Mikä avuksi jos joudut aloittelevana suunnittelijana (tai kuvittajana tms.) tällaiseen tilanteeseen?
1) Selvitä pelisäännöt. Pidä kiinni oikeuksistasi. Lähetä materiaalit pdf:nä, johon on selkeästi kirjoitettu alakulmaan nimesi, työn kuvaus (esim. www-konseptisuunnittelua yritykselle x), ja teksti "Aineisto on luottamuksellista. Aineiston muokkaaminen ja eteenpäin luovuttaminen ilman sopimusta on kielletty. Kaikki oikeudet pidätetään.". Printtimedian ollessa kyseessä, älä lähetä korkearesoluutioisia versioita.
2) Älä käytä liikaa aikaa. Aika on rahaa. Älä luovuta aikaasi ilmaiseksi. Tee työ mahdollisimman ripeästi, koita saada kiteytettyä ajatuksesi tehokkaasti. Neuvottele itsellesi mahdollisimman edullinen koetyö.
3) Mieti, tarvitsetko asiakkaan joka ei kunnioita yleisiä pelisääntöjä. Onko mahdollisesta tulevasta työstä saatava korvaus asiallinen? Pelkäätkö, että joudut tekemään ylimääräistä työtä? Miksi asiakas haluaa toimia näin? Jos asiakas ei ole tietoinen yleisistä pelisäännöistä tai alan palkkasuosituksista, kerro ne hänelle. Tietoa löytyy mm. Grafian sivuilta.
4) Soita perään. Ole aktiivinen. Kysele, mitä he pitivät työstäsi. Tarjoudu tulemaan paikan päälle tapaamiseen. Tarjoudu tulemaan töihin palkkatuella. Tunge jalkaa oven väliin kaikin mahdollisin keinoin. Tässä auttaa, jos mahdollinen tuleva työnantajasi on samalla paikkakunnalla. Jokainen tapaaminen on askel lähemmäksi työllistymistä. Jokaisesta tapaamisesta opit jotain. Jokainen lyhytkin työsuhde lisää työkokemustasi tulevien työnantajien silmissä. Jokainen koetyökin on portfolion täytettä.
5) Silti; muista oma arvosi! Älä masennu, jos sinuun ei otetakaan yhteyttä tai jos kuulet paikan menneen jollekin toiselle. Jos työnantaja ei tunnu kiinnostuneelta, laita "nimi korvan taakse" ja luo katseesi eteenpäin. Opi virheistäsi. Jos olet työtön, älä jää neljän seinän sisään makaamaan. Ole aktiivinen. Etsi työtä. Verkostoidu, kerro uusille tutuille etsiväsi mielenkiintoisia työmahdollisuuksia. Käy tapaamisissa ja yleensäkin tilaisuuksissa, joissa tapaat samanhenkisiä ihmisiä. Suuri sosiaalinen verkosto tekee todennäköisemmäksi sen, että törmäät kiinnostaviin työmahdollisuuksiin. Älä luovuta. Jos olet työttömänä pidemmän aikaa, tee asioita jotka rakentavat sinusta parempaa suunnittelijaa/ihmistä. Opiskele. Hio taitojasi.
6) Ota rennosti. Ehdit kyllä elämässäsi tekemään töitä. Ajattele positiivisesti! Työttömyys(tai opiskelu-)aikasi vapaus on varmasti sellainen asia, jota tulet myöhemmin kaipaamaan.
kommentoi | linkki kirjoitukseen