"The risk of insult is the price of clarity. --- Clarity saves time for those who want to be productive, it annoys those who don't." 
Miten montaa eri mieltä voidaankin olla erilaisista self-help motivaatio- ja työnkulun hallinta-oppaista, törmäsin tänään ylläolevaan, mielestäni toimivaan lauseeseen. Ei siksi että omassa työhallinnassa vikaa olisi. Mutta monta kertaa (varsinkin sähköpostikommunikoinnissa) tulee vastaan epämääräisiä lauseita, puolikkaita lupauksia ja sopimuksia, joita täytyy selvitellä ja setviä. Tiedän, tiedän, puhelimessa puhuminen voi olla selkeämpi tapa (puhumattakaan kaikkien rakastamista palavereista, joissa saadaan yleensä muutamassa tunnissa hoidettua asia joka olisi vienyt puhelimessa/sähköpostilla viisitoista minuuttia), mutta puhelimessa sovituista asioista ei jää jälkeä.

Sähköpostilla asiointi voi olla selkeää jos osapuolet noudattavat samoja sääntöjä, tässä muutama tärkeä:

1) Pyydä kuittaus tärkeistä kohdista. Tärkeät kohdat kannattaa ilmaista lyhyesti ja selkeästi, mieluiten ranskalaisilla viivoilla (ei alleviivaten, ei kursiivilla, ei punaisella Comic Sans -fontilla, koitetaan pitää jonkinlainen ammattimaisuus, okei?). Jos sinulta pyydetään kuittaus johonkin, lue ja ymmärrä asia, kuittaa vasta sitten. Jos kuittaat jotain lukematta sitä ensin, se on oma vikasi ja pidän asiaa sovittuna, ja sinä saat paskaa niskaasi kun homma ei etene.

2) Mieti mitä ja miten kirjoitat. Oikolue sähköpostiviestisi. Tarkista vastaatko esitettyihin kysymyksiin. Jos et, joudun kysymään niitä uudestaan ja tuhlaamaan meidän kummankin aikaa. Älä lähetä sähköposteja joista näkyy se, että olet käyttänyt siihen 15 sekuntia samalla kun teet jotain muuta. Kun kirjoitat postia, kirjoita sitä mahdollisimman ajatuksella ja ajan kanssa. Jos näen että jätät jatkuvasti panostamatta sähköposteihisi (senkään vertaa kuin minä, minkä ei pitäisi olla nykypäivänä liikaa vaadittu), joudut kusipäälistalleni.

3) Varsinkin pidemmissä projekteissa, tee väliraportteja. Laita otsikoksi esim. "Projektin nimi, tilanneraportti, päivämäärä" jolloin vastaanottajasi (ja sinä itse) löydät sen kaikkien niiden satojen viestien joukosta jotka ovat täyttäneet postilaatikkosi sen kolmen viikon aikana jolloin homma ei ole edennyt mihinkään suuntaan. Vaadi kuittausta. Näin kaikki pysyvät suunnilleen kartalla siitä missä mennään ja mitä tehdään seuraavaksi (ja kuka tekee).

4) Älä täytä sähköpostiviestiä asialla/asioilla joita ei mainita sen otsikossa. Lähetä uusi viesti, nimeä se mahdollisimman selkeästi. Tämä helpottaa viestien esiinkaivamista kun tulee sen aika (kts. kohta 3). Tämä toimii myös toisinpäin, pidä keskustelu yhdessä samannimisessä viestissä (eli klikkaa sitä "Vastaa"-nappia, ok?), tämäkin helpottaa meidän kaikkien elämää (eli säästää aikaa) kun tulee aika löytää se yksi tiedonjyvä sieltä kaiken paskan seasta.

5) Ole kohtelias ja selkeä. Sano kiitos ja ole hyvä. Pysyt aika pitkälle peruskohteliaisuudella esim. mikrotukihenkilöidesi (tai webmasterisi) hyvällä puolella. Älä pidä heitä itsestäänselvyytenä, jos teet niin, huomaat kohta että olet kyynärpäitäsi myöten löllökakassa ja koko tukihenkilökunta on yhtäkkiä mystisesti palaverissa. Älä myöskään kuvittele olevasi tärkeämpi kuin ne muut parisataa asiakasta. Jos rupeat vittumaiseksi, olen yhtäkkiä hyvin hyvin kiireinen hyvin hyvin pitkän aikaa juuri ennen sitä tärkeää intranettinne laatuauditointia ja teillä on ääkköset paskana.

Kiitos.

kommentoi  |  linkki kirjoitukseen
Oulussa tapahtuu 
Eilen alkoivat jokavuotiset Oulun Musiikkivideofestivaalit (OMVF). Nämä pop-kulttuurin ja musiikin juhlat tuovat esille uutta (vanhempaakin) suomalaista musiikkivideota sekä paljon muuta: ("Oulun Musiikkivideofestivaalit esittää viiden päivän ajan musiikkia sekä livenä että liikkuvana kuvana.")

Viime vuonna osallistuin musavideofestareihin katsastamalla muutaman dokkarin, muutamat videonäytökset (mm. Las Palmas -retrospektiivi), sekä Pumpeligaalan (jossa siis palkitaan vuoden parhaat musavideot) etkot (Tyrnävän perunaviinaa sekä todella hyviä cocktail-suolapaloja) ja itse gaalan (joka järjestettiin sirkustelttamaisessa Juhlateltassa). Gaala oli lämminhenkinen ja yllättävän hauska tapahtuma (pitkälti juontajana toimineen Katja Ståhlin huumorin ansiosta), ja huipentui M.A. Nummisen yllätyskeikkaan (keikan aikana kaikille yleisössä jaettiin jäätelöt, ja arvaatte varmaankin mikä biisi soi?) ja varmaan kaikenlaiseen muuhunkin, mistä ei juhlahumussa jäänyt pysyviä muistijälkiä.

Tänä vuonna käyn katsomassa mitä ehdin, eilen se oli legendaarinen Koyaanisqatsi. Ken ei tiedä, perehtyköön. Suosittelen lämpimästi.

Ja tänään on myös Oulun Taiteiden Yö. Kaikkea teatterista pronssinvalamisnäytöksiin, buto-tanssista actionmaalaukseen livemusiikin säestyksellä (puhumattakaan perinteisemmistä keikoista ja kuvataiteesta), alkuillasta pitkälle aamuyöhön. Itse soitamme ennakkotiedoista poiketen (Lupi meni konkurssiin pari päivää sitten) Susiteetissa, joka on Uuden Seurahuoneen Petrellin saluunan alakerrassa (torin laidalla) sijaitseva yökerhontapainen. (Susiteetin tanssilattia, vaikkakin pieni, on Satuday Night Fever -tyyppinen värivaloneliödiscosysteemi!)

Muutamia muita nostoja: Mieskuoro Huutajat Valveella puoleltaöin, Poetry Slamin SM-karsinta Paskiksessa alkuillasta, Letkunpuiston Suven saha ja paini - surrealistinen tunnelma (naispainia moottorisahan ja runonlausunnan säestyksellä).

2 kommenttia  |  linkki kirjoitukseen
Kind of Blue 


Piti tulla vielä tämän vuorokauden viimeisellä minuutilla mainitsemaan, kun sattumalta satuin tämän trivian lukemaan, että tänään on kulunut 50 vuotta Miles Davisin Kind of Bluen julkaisemisesta.

kommentoi  |  linkki kirjoitukseen
Harmaan maanantain piristys.. 
..voi olla esimerkiksi vanha animaatiotesti (tehty pari vuotta sitten):4 kommenttia  |  linkki kirjoitukseen
En iloisempi koskaan en koskaan en koskaan 
Tänään löysin kaksi uutta hyvää blogia. Poikkeuksellista. Tässä linkit ja pienet (viidentoista minuutin lukemisen kautta muodostetut) mielipiteet/kuvaukset:

Enimmäkseen harmiton
: nuoren naisen älykästä ja huumorintajuista tekstiä näköjään melkein mistä vaan. En muista kuka bloggaaja (ei tainnut olla suomalainen, oisko ollut Jason Kottke tai joku muu sen kautta löydetty) sanoi mielestäni hyvin: bloggaajan täytyy olla kuin hyvä DJ, pitää pystyä antamaan yleisölle (buu, kuka nyt yleisöään varten bloggaa, huudatte) mahdollisimman monipuolista (ja yllättävääkin) matskua, eli laidasta laitaan.

Toisessakin uudessa tuttavuudessani se toteutuu. Kalliosta käsin bloggaa Sir Kerawach. Kallio on mesta paikka, sen tietää joka lyyli. (What?). Ja mun mieltä piristää aina kun bloggaaja kiroilee.

Pannaanpa lisää vettä myllyyn ja mainitaan (tasan) pari muutakin (iki)suosikkia: peteer & Solutasolla. Kiitos. Silminnäkijöiden mukaan vankilasta nousi savua, mutta älkää välittäkö siitä.

2 kommenttia  |  linkki kirjoitukseen
dEUSin biisissä suomenkielinen sample 
Yllätyin eilen töissä kun kuuntelin belgialaisen dEUS-yhtyeen uusinta levyä Vantage Point Spotifysta. Seiskabiisin (Is a Robot, spotifylinkki) puolenvälin jälkeen (alkaen noin 3:25) biisissä on breakdown, jonka päälle suomalainen miesääni (kuulostaa joltain vanhalta opetusvideon ääneltä tms.) lausuu "Tietokoneen toiminnassa ei ole sinänsä mitään salaperäistä tai vaikeata. Se on sellaisenaan robotti, joka ei ajattele." Piti kuunnella kahteen kertaan että en varmasti kuule omiani. Alla myös youtubelive, sample alkaa kohdasta 4:01.kommentoi  |  linkki kirjoitukseen
Tapahtui Epätosielämässä 


Strippi vuodelta 2001. Klikkaa suuremmaksi!

2 kommenttia  |  linkki kirjoitukseen
Vegeruokaohjeita 
Ystäväni Sari & Geoff julkaisevat kuvallisia ruokaohjeita lempiruoistaan englanniksi uudessa blogissaan osoitteessa http://foodforbunnies.blogspot.com/. Pääsin maistamaan heidän grillattua munakoisosalaattiaan kesälomareissullani pari viikkoa sitten, ja se oli parasta mitä olen maistanut pitkään aikaan. Suosittelen!

kommentoi  |  linkki kirjoitukseen

|◄  73 74 75 76 77 78 79 80 81 82  ►|